Het Ondernemersbelang

Zakenkabinet

 

Column 1, 2017

Laten we één ding vaststellen. Het gaat hartstikke goed met Nederland. Miljoenen landgenoten gaan twee, drie keer per jaar op vakantie. Met Kerstmis zaten de restaurants voor het eerst in jaren afgeladen vol. We kopen ons helemaal suf bij bol.com en Coolblue, waar ze in december 1.400 man nodig hadden om alle bestellingen op tijd te verwerken. Buiten Europa zijn er heel weinig landen met zo'n hoge levensstandaard als bij ons.

Toch zijn we een ontevreden volkje. Meer dan vroeger voor mijn gevoel. We zeuren overal over, zelfs van pietluttige dingen maken we een drama. Dat wil zeggen, dat doen de media. Als kranten en televisie niet zo'n absurde ophef hadden gemaakt van de 'discriminatie' van Zwarte Piet, was de intocht van Sinterklaas niet verziekt door een stel mafkezen die in Rotterdam de confrontatie met de politie meenden te moeten aangaan.

De onvrede heeft soms ook een gerechtvaardigd motief. De snelheid waarmee de overheidszorg voor ouderen wordt afgebouwd in een cultuur die geen rekening houdt met opvang door eigen kinderen, zoals in Zuid-Europa, is schrijnend. Het gesol van de regering met nadelige wetgeving voor de 900.000 zzp'ers – veelal door diezelfde regering in die rol gedwongen - is een aanfluiting. Zo zijn er wel meer zaken waarmee ons landsbestuur zich vervreemdt van z'n volk.

Dat hebben we ook gezien in de Verenigde Staten, waar tegen alle verwachtingen in Donald Trump president is geworden. De wereld was in shock om deze verkiezingsuitslag. Alleen de Russen stonden te juichen. Het heeft er alle schijn van dat de Trump-stemmers dezelfden zijn als zij die in Nederland op 15 maart op Geert Wilders (PVV), Henk Krol (50Plus) en het Nederlands-Turkse duo van DENK gaan stemmen. Grote bevolkingsgroepen die zich niet gehoord voelen door de overheid.

Als de PVV de grootste partij wordt - waar het naar uitziet - zullen de andere partijen Wilders boycotten voor regeringsdeelname. Partijen die niet met elkaar willen samenwerken, zullen wel moeten. Een ongewenste situatie, waar niemand op zit te wachten. Het derde kabinet-Rutte, áls het er komt, gaat de rit van vier jaar dan niet uitzitten.

Trump heeft een zakenkabinet samengesteld met als doelstelling om de Verenigde Staten te renoveren. Of hem dat gaat lukken, is de grote vraag. Volgend jaar om deze tijd zal veel duidelijk zijn.

Het zou in Nederland ook niet misstaan om de komende vier jaar een zakenkabinet op het Binnenhof te hebben. Door de stroperigheid van de Haagse processen duurt het vaak jarenlang voordat iets in gang wordt gezet.

Tien topondernemers, mannen en vrouwen, die helder denken en duidelijk spreken, die realististische plannen maken én laten uitvoeren na een globale toetsing door het parlement. Die ervoor zorgen dat het fileprobleem wordt aangepakt, dat Schiphol weer lucht krijgt, dat de arbeidsmarkt weer gaat functioneren zonder ondoordachte maatregelen, bedacht door ambtenaren zonder benul van marktwerking. Die het onderwijs weer op niveau brengen, zodat toekomstige generaties kunnen schrijven en rekenen. Die de krijgsmacht weer op orde brengen en de politie weer laat doen waarvoor ze ooit is ingesteld. Kortom, die alles op de schop nemen dat op de schop moet.

Zou dat niet geweldig zijn?

 

< terug